Vakantiecentrum De Barkentijn / Nieuwpoort / Bezienswaardighede

Nieuwpoort en zo ...

Bezienswaardigheden

Hier een overzicht wat er zo allemaal te zien is in Nieuwpoort (meer info kan je terugvinden op de website www.nieuwpoort.be)
 

 
 

Dijk, zee en strand.

Wie Nieuwpoort zegt, doelt natuurlijk ook op zee & strand. Je bent hier te gast in een familiebadplaats met een “zee” van strand- en recreatieruimte. Wandelen langs de waterlijn is een onvergetelijke ervaring met verrassende ontdekkingen. Schelpen rapen of bloemen en planten in de duinengordel bekijken is heus niet alleen voor kinderen een belevenis. Beleef gewoon een zonnige dag aan het strand terwijl de kinderen zandkastelen bouwen. De 2 kilometer lange en 40 meter brede, verkeersvrije dijk beaccentueert nogmaals dat Nieuwpoort de familiebadplaats bij uitstek is.

Lees meer ...
 

 

Havengeul

Nieuwpoort heeft één van de mooiste stukjes wandel- en fietsroute langsheen de Kust, tussen de jachthaven en de Noordzee bevindt zich over een afstand van ca. 2 kilometer, de havengeul. De promenade is gedeeltelijk in hardhout aangelegd (het wandelgedeelte) en een gedeelte in roze kasseitjes (fietsgedeelte).
Op de linkeroever bevinden zich enkele technische installaties zoals de kuisbank voor vissersboten, aanlegsteigers voor reddings- en loodsdiensten, herstelplaatsen en –loodsen voor jachten.
Op de rechteroever ligt het natuurgebied “De IJzermonding” met aansluitend de duinen en de voormalige marinebasis van Lombardsijde. In Nieuwpoort-Bad kan men deze havengeul oversteken, dankzij een veerdienst die hier dagelijks opereert.

Lees meer ...
 

 

Stadhuis en stadshalle

Het Stadhuis dateert in zijn huidige vorm in Vlaamse neo-renaissance uit 1922. Op het gelijkvloers is o.a. de dienst voor Toerisme ondergebracht. Het vroegere stadhuis, aan de Langestraat, doet thans dienst als politiecommissariaat.
Naast het stadhuis op het Marktplein, vindt u de Nieuwpoortse Graanhalle, beter bekend onder de naam Stadshalle. Men neemt aan dat er op dezelfde plaats reeds sinds 1280 een halle stond. Dit beklemtoont duidelijk het bloeiende handelsverleden van de kuststad.

De halle werd in de loop der tijden meermaals verwoest. De laatste verwoesting dateert uit de Eerste Wereldoorlog. Nadien werd de stadshalle in zijn oorspronkelijke stijl en met de oorspronkelijke materialen heropgebouwd in 1920. In het recente verleden waren er verschillende musea in ondergebracht, maar sedert de laatste restauratie in 1999 doet de halle nu nog enkel dienst als tijdelijke expositieruimte en vormt het een uitgelezen decor voor feestelijke ontvangsten door het stadsbestuur.

Lees meer ... 
 

 

Kerk en beiaard

De hoofdkerk van Nieuwpoort, de Onze-Lieve-Vrouwekerk is gelegen bij het Marktplein. Ook deze kerk kon niet ontkomen aan de gruwel van de Eerste Wereldoorlog. De heropbouw gebeurde basis van de oorspronkelijke plannen. De kerktoren dateert van een nog latere periode. In 1952 voltooid, herbergt deze toren nu de beiaard.
De beiaard van Nieuwpoort hing oorspronkelijk in de belforttoren boven de Stadshalle. In 1675 werd deze echter naar de kerktoren verplaatst. Ook de beiaard overleefde het dynamiteren niet. De huidige beiaard, die met zijn 67 klokken ruim 9 ton weegt, werd er na de bouw van de toren in 1952 geplaatst.
Vanaf midden juni tot halverwege september verzorgt beiaardier Els Debevere iedere woensdagavond om 20u30 een beiaardconcert. Geleide bezoeken kunnen, mits vooraf aangevraagd bij de dienst Toerisme, elke vrijdagmorgen om 10u00 en dit vanaf half juni tot en met begin september.

Lees meer ...
 

  De Vissershaven en de vismijn

De vissershaven is gevestigd aan en historisch vergroeid met het noordwestelijke deel van de stad. Langs de aanlegkade die ongeveer één kilometer lang is, liggen de kleurrijke vissersboten. De stedelijke vismijn werd in twee fasen gebouwd. Het oorspronkelijk gebouw uit 1952 werd in 1972 tot zijn huidige grootte uitgebreid.
Behoudens bij zwaar weer op zee is de kustvisserij actief van maandag tot en met zaterdag. Dagelijks kan de vis aangeboden worden op de veiling om 7 of 8u ’s morgens. Men kan de sfeer het best opsnuiven op maandag, woensdag en vrijdag.

Lees meer ...
 

 

Koning Albert I monument

Het Koning Albert I-monument werd opgericht op initiatief en met steun van de oudstrijdersverenigingen van de Eerste Wereldoorlog. De boorden van de IJzer werden als plaats hiervoor gekozen om de grote rol die de stroom tijdens deze oorlog speelde.
Het gedenkteken dateert uit 1938 en is een ontwerp van Julien de Ridder. De beeldhouwer is Karel Aubroeck. Het monument is cirkelvormig en heeft een diameter van 30m. Twintig zuilen van baksteen uit de IJzervallei dragen een ringbalk van 100m omtrek, boven een kruisvormig terras. Boven op de ringbalk is een wandelgang met oriëntatietafels, die een prachtig uitzicht over de IJzervlakte biedt. Het monument werd in 1973 – 1974 grondig gerestaureerd.
De eerste zondag van augustus wordt hier het Nationaal Huldebetoon aan Z.M. Koning Albert I en de helden van de IJzer gehouden.

Lees meer ...

Info en reservering: 058/23.55.87
 

 

Kinderboerderij “De Lenspolder”

Kinderen opnieuw in aanraking laten komen met het boerderijleven. Ze landbouwproducten laten ontdekken en verwerken en ze ook de kans geven om dieren in levenden lijve te bekijken en aan te raken.Dat is de opdracht die de Kinderboerderij ‘De Lenspolder’ doorheen de 4 seizoenen tracht waar te maken.
De boerderij beschikt over een erf met rondscharrelend pluimvee, konijnen, een vijver met verschillende eendensoorten en schildpadden, en een weide met enkele grotere boerderijdieren.
Bovendien organiseert ‘De Lenspolder’ in de 2 bio-lokalen een ruim aanbod aan educatieve activiteiten, gaande van ‘brood bakken’ tot ‘zelf papier maken’ en ‘milieubeheer’ (op aanvraag voor groepen en scholen).

Lees meer ...

     
 

Vakantiecentrum De Barkentijn | Albert I-laan 126 | 8620 Nieuwpoort